Светскиот БДП нема да достигне половина од минатата година

5

Глобалниот економски раст во 2022 година нема да достигне ниту половина од тој во 2021 година поради војната во Украина и пандемијата Ковид во Кина. Тоа е според прогнозата на економистите на Morgan Stanley, пренесе Ројтерс.

Аналитичарите на банката веруваат дека овогодишниот раст на светскиот БДП на годишна основа ќе биде 2,9% – тоа е 0,4 процентни поени под просечната прогноза, а многу под тој во 2021 година – 6,2%.

„Рецесијата е глобална“, велат експертите во извештајот.

Аналитичарите велат дека забавувањето се должи на комбинацијата на олабавување на фискалниот стимул и построга монетарна политика на централните банки кои се обидуваат да ја контролираат рекордно високата инфлација, како и тековните случаи на инфекција со Ковид, кои предизвикаа постојани нарушувања во глобалниот синџир на снабдување.

Со оглед на тоа што решавањето на кризата во Украина изгледа малку веројатно, и бидејќи многу централни банки веќе се обидуваат да го забават растот во обид да ја запрат инфлацијата, потенцијалот за глобален економски раст изгледа ограничен, велат економистите на Morgan Stanley.

„Во никој случај нема враќање на глобалниот БДП кон тенденција од пред кризата“, велат експертите.

Единствените две големи економии во кои економистите на Morgan Stanley не гледаат ризик од значително забавување се Јапонија и Индија.