Светскиот туризам започна добро, но инвазијата наруши сè

12

Поради руската инвазија, Светската туристичка организација очекува забавување на растот на туристичкиот сообраќај во светот, особено во Европа.

Меѓународниот туризам во јануари оваа година постигна многу подобри резултати отколку во истиот месец во 2021 година, со зголемување на пристигнувањето туристи за 130 отсто во споредба со претходната година, но руската инвазија на Украина ја зголемува постоечката економска несигурност, според Светската туристичка организација ( UNWTO).

Светската туристичка организација (UNWTO) наведе во Светскиот туристички барометар за јануари 2022 година дека во светот имало речиси 30 милиони меѓународни туристички пристигнувања во јануари, што е за 130 отсто повеќе отколку во јануари 2021 година.

Сепак, поради појавата на омикрон варијанта на коронавирусот, која и даде на пандемијата „нов поттик“ и ограничено патување по малото олеснување во 2021 година, меѓународните туристички пристигнувања во јануари 2022 година беа далеку под нивото пред пандемијата за околу 67 проценти, пишува Хина.

Укинување на ограничувањата за патување

Поради војната во Украина, UNWTO очекува забавување на растот на туристичкиот сообраќај во светот, особено во Европа.

Тие наведуваат дека до почетокот на руската инвазија, само 12 дестинации во светот немале ограничувања поврзани со Ковид-19, но тие сè повеќе се олеснуваат и ограничувањата за патување биле укинати.

Ова значително ја „ослободи воздржаната побарувачка“, посочија тие, па изгледите до крајот на февруари изгледаа подобри отколку што се сега по инвазијата на Украина, што е ризик за светската економија, а потоа и за светскиот туризам.