Светското нето богатство се зголеми на 514 трилиони долари за 20 години

19

Глобалното богатство е тројно зголемено во последните две децении, а Кина води во рангирањето, поместувајќи ги САД од првото место на глобално ниво, според Блумберг.

Ова е еден од заклучоците на новиот извештај на истражувачката единица на консултантската компанија McKinsey & Co., која ги испитува националните биланси на 10 земји, кои генерираат повеќе од 60% од глобалниот приход.

„Сега сме побогати од кога било“, вели во интервју Јан Мишке, партнер во McKinsey Global Institute во Цирих.

Светското нето богатство порасна на 514 трилиони долари во 2020 година од 156 трилиони во 2000 година, покажува студијата.

Кина е моторот на речиси една третина од растот. Нејзиното богатство скокна на 120 трилиони долари од само 7 трилиони во 2000 година – годината пред влезот во Светската трговска организација, што го забрза нејзиниот економски подем.

Нето богатството на Соединетите Држави, попречено од послабиот раст на цените на недвижностите, се зголеми повеќе од двојно во текот на периодот до 90 трилиони долари.

Во двете најголеми светски економии, повеќе од две третини од богатството е концентрирано во 10 проценти од најбогатите домаќинства, а нивниот удел се зголемува, се вели во извештајот.

McKinsey проценува дека 68% од глобалното нето богатство е складирано во недвижен имот. Рамнотежата се одржува во средствата како што се инфраструктурата, машините и опремата и, во помала мера, т.н. „нематеријални“ средства како што се интелектуална сопственост и патенти.

Финансиските средства не се вклучени во пресметката на глобалното богатство, бидејќи тие всушност се неутрализираат со обврски: корпоративната обврзница што ја држи поединечен инвеститор, на пример, е обврска за таа компанија.

Остриот пораст на нето-богатството во последните две децении го надмина зголемувањето на глобалниот бруто домашен производ и е поттикнат од зголемувањето на цените на недвижностите поради пониските каматни стапки, рече McKinsey. Според агенцијата, цените на средствата се речиси 50% над нивниот долгорочен просечен приход. Ова покренува прашања за издржливоста на бумот на богатството.

„Нето богатството од зголемувањето на цените над и надвор од инфлацијата е сомнително поради многу причини“, рече Мишке. „Тоа доаѓа со секакви несакани ефекти“.

Зголемувањето на цените на недвижностите може да ја направи сопственоста на домови неподнослива за многу луѓе и да го зголеми ризикот од финансиска криза – слична на онаа што ги погоди САД во 2008 година, откако пукна станбениот балон. Кина потенцијално би можела да се соочи со сличен проблем поради долгот на градежни компании како China Evergrande Group.

Идеалното решение би било светското богатство да го најде својот пат до попродуктивни инвестиции кои го прошируваат глобалниот БДП, се вели во извештајот. Кошмарно сценарио би било колапс на цените на средствата, што би можело да збрише една третина од глобалното богатство, а тоа би било повеќе во согласност со глобалните приходи.