Свиркач од Дојче банк доби рекордна награда од 200 милиони долари

111

Комисијата за тргување со стокови фјучерси (CFTC) додели речиси 200 милиони долари на поранешен вработен во Дојче банк, кој укажа на манипулации со референтната каматна стапка Libor. Ова е најголемата исплата досега во рамките на американските програми за свиркачи, пишува Фајненшл тајмс.

Американските регулатори соопштија дека исплатата е извршена за навремени оригинални информации кои значително придонеле за веќе отворената истрага, во соработка на меѓународно ниво. CFTC не го идентификуваше лицето, нивниот работодавач или сродните регулаторни мерки.

Но, поединци запознати со ова прашање рекоа дека наградата се однесува на порамнување од 2,5 милијарди американски долари што го платила Дојче банк по регулаторната истрага за манипулацијата со Либор, референтна каматна стапка што беше утврдена од банкарите пред една деценија.

Barclays, Deutsche Bank и Societe Generale беа меѓу банките кои постигнаа договор со CFTC и други агенции во врска со скандалот.

Во соопштението, адвокатската фирма Кирби Мекинерни го идентификуваше свиркачот како свој клиент, кој „даде опширни информации, документи и информации за тргување во 2012 година” кои започнаа истраги, како и американските и странските регулатори за „манипулирање со клучните финансиски одредници користејќи глобални банки”.

Исплатата од 200 милиони американски долари е најголемата според програмата за свиркачи воспоставена со закон – која ги вклучува CFTC, Комисијата за хартии од вредност и Службата за внатрешни приходи.

Од доделувањето на својата прва награда во 2014 година, CFTC им додели повеќе од 300 милиони долари на свиркачи, кои имаат право да добијат помеѓу 10 и 30 отсто од собраните казни.