Свиркачот кој пријави грешка во автомобилите на Hyundai и Kia доби 24 милиони долари награда

366

Националната управа за безбедност на патиштата (NHTSA) објави дека за прв пат платила награда на свиркач кој пријавил дефект на автомобили.

На свиркачот му биле исплатени 24 милиони долари, што е максималната награда што може да се исплати.

Се работи за Hyundai и Kia или нивните американски подружници. Поранешен инженер на Hyundai пријавил грешка на моторите Theta II монтирани на моделите на Hyundai и Kia. NHTSA наметна казна од 210 милиони долари по договорот за повлекување со компаниите, од кои 81 милион долари веќе се платени.

„Свиркачите имаат клучна улога во информирањето на NHTSA за безбедносните прашања кои се кријат од агенцијата“, рече Севен Клиф од NHTSA, додавајќи: „Информациите се важни за јавната безбедност и затоа сме посветени да го наградуваме секој што ни носи такви информации.  ”

Моторот со четири цилиндри Theta II е вграден во низа модели, а тука се однесува на моделите Sonata и Santa Fe Sport на Hyundai и Optima, Sorento и Sportage на Kia. По правило, станува збор за примероци произведени од 2011 до 2014 година. Поради грешка, постоеше ризик од создавање пожар.