Swed House замена на Ikea на рускиот пазар

14

Белоруската компанија за мебел Swed House, која продава предмети дизајнирани да личат на оние направени од шведскиот гигант IKEA, ја отвори својата прва продавница во Москва во саботата на различни првични реакции од потрошувачите.

IKEA ги прекина сите малопродажни и производствени операции во Русија веднаш откако Москва ја започна својата „специјална воена операција“ против Украина, заедно со десетици други западни компании.

„Ние не сме IKEA – ние се стремиме да бидеме како IKEA, имаме свои брендови, свои производи. Да, имаме и предмети од IKEA“, изјави генералниот директор на Swed House, Мамедали Касимов.

„Ги продаваме – 15-20% од нашиот асортиман се оригинални производи на IKEA. Никој не ни забрани да го правиме тоа… нашата сопствена роба од Swed House е исто така многу барана“, рече тој, мислејќи на новата истоимена продавница.

„Првично Swed House има во план да отвори пет продавници во московските трговски центри пред да бидат насочени кон другите руски региони следната година“, вели Касимов.

IKEA накратко ја обнови онлајн продажбата минатото лето, а дел од компанијата сè уште оперира со 14 трговски центри од брендот „MEGA“ во Русија.