Swiss Re најави стратешко партнерство со Microsoft

15

Swiss Re и Microsoft Corp. најавија стратешко партнерство за понатамошно унапредување на иновациите во осигурувањето и проширување на финансиската заштита ширум светот. Централно за стратешката алијанса е лансирањето на швајцарскиот центар Re Digital Market, којшто ќе помогне да се развијат алатки за следната генерација за да се трансформира успешно осигурителната индустрија која предвидува и управува со ризикот, како и создавање опипливи производи засновани врз знаењето на ризик од Swiss Re.

Новиот швајцарски Re Digital Market ќе се заснова на технологијата на Microsoft – Azure cloud, IoT и вештачката интелигенција. Планирани се првите области на примена: поврзани возила и мобилност, индустриско производство 4.0 и отпорност на природни катастрофи. Швајцарски Re Digital Market, исто така, ќе развие иновативни сајбер платформи за мерење на деловните ризици во дигиталното опкружување, овозможувајќи нова класа на технолошки решенија за ризик.

Новиот центар ќе им понуди на осигурениците пошироко разбирање на ризиците и нивните ефекти врз општеството, владите и економиите. На пример, поддржан од можностите за автомобилски податоци на Microsoft, Swiss Re ќе може да развие многу подлабока анализа на ризиците од автомобилските производи, како што се безбедносните перформанси на автомобилите при користење на најновите технологии за помош при возењето. Со обезбедување увид од овој вид на податоци, Swiss Re може да им овозможи на осигурителните компании да дизајнираат нови иновативни производи за осигурување на автомобили, како што се плаќање додека возите.

Работата на Swiss Re во оваа област ќе надмине создавање на нови производи и ќе обезбеди поширок увид во ризикот за комплексни, меѓусебно поврзани системи. На пример, менаџерите на ризик можат подобро да разберат како загубата на карго товар може да влијае на глобалните ланци на снабдување или како природните непогоди ќе влијаат на клучните владини инвестиции во инфраструктурата.

Врз основа на овој вид на податоци, осигурителни компании можат да развијат решенија кои проактивно ги намалуваат загубите пред да се појават. Како дел од стратешкиот сојуз, Swiss Re ќе ја трансформира својата внатрешна оперативна платформа со модернизирање и преминување во Azure cloud. Овој потег ќе ја зголеми ефикасноста и ефективноста на основните процеси преку искористување на најнапредната обработка на податоците.

Фото: Swiss Re