СЗО повика 20 лидери да ја исправат “срамната“ глобална нерамнотежа во достапноста на вакцините

23

Светската здравствена организација (СЗО) вчера повика дваесет лидери, кои се способни да ја исправат “срамната“ глобална нерамнотежа во достапноста на вакцините против Ковид-19,  да се анагажираат до октомври да го прекинат овој тренд.

“Веројатно има дваесет луѓе во светот кои се клучни за справување со проблемот на неправдата. Тие ги водат големите компании кои се грижат за тоа, тие ги водат земјите што купуваат поголем дел од вакцината во светот и тие ги водат земјите што ја произведуваат. Очекуваме тие дваесет луѓе да кажат: Ќе го решиме овој проблем до крајот на септември. Ќе се обидеме да добиеме 10% (население) вакцинирани во секоја земја“, изјави Брус Ајлвард од СЗО.

СЗО е се повеќе разочарана од овој “морален скандал“, како што го нарече, бидејќи богатите земји ги искористија залихите на вакцини, а земјите во развој едвај ги вакцинираат своите најранливи категории жители.

Француските медиуми наведуваат дека низ целиот свет веќе се употребени речиси 4,5 милијарди дози од вакцината.

Во земјите со високи примања, има 104 дози на сто луѓе. Во 29 земји со најниски примања, доаѓаат само две дози на сто луѓе.

Сите заедно треба да се срамиме, кажа Ајлвард.

СЗО сака секоја земја во светот до крајот на септември да вакцинира најмалку 10% од своето население, до крајот на годината најмалку 40% и 70% до средината на 2022 година.

Фото: Freepik