Тајните на Чарли Чаплин кои водат до самиот врв на светот

84

Несомнено е дека големиот Чарли Чаплин (1889-1977) знаел барем некои од тајните кои водат до самиот врв на светот. Уште како млад уметник и бизнисмен постигна невиден успех и популарност, а на самиот почеток на кариерата стана дел од лигата на најплатените актери.

Што знаел и применувал Чаплин во својата работа и што го направило не само исклучително богат уметник, туку и многу угледен и ценет без кој и филмот и светот би изгледале сосема поинаку?

До врвот на светот
Се подразбира дека животот на Чаплин бил фасцинантен.

Сиромаштија, татко му и ментално болната мајка му починаа прерано, имиграцијата во Америка од Лондон, две светски војни и политички егзил, четири брака и единаесет деца наполнија 75 години од животот на уникатниот уметник чија генијалност никој не може да спори,ниту важната историска улога.

Чаплин немал многу избор – или ќе тргне по стапките на своите родители или ќе го претвори наследениот подарок за сцената во големо име, пари и влијание. Како стигна до овој другиот, самиот врв на светот и кариера која тешко некој ќе ја повтори?

Неуморниот Чарли Чаплин

Во едно од поголемите интервјуа од 1947 година по повод премиерата на филмот „Господин Верду“, Чаплин признал дека е непоправлив работник и дека никогаш не го земал животот лесно. Секогаш беше во одлична физичка кондиција, не пушел, не пиел, социјалниот живот секогаш го сведувал на минимум.

Водечката идеја на Чаплин беше дека „имагинацијата не служи за никаква цел и не значи ништо ако не е придружена со посветена работа“. Затоа работел од појадок до полноќ до самиот крај на својот живот. Само на тој начин на 14 години можеше да го постигне својот прв професионален договор, а со 26 години стана најплатениот актер во своето време и се најде на листата на највлијателни личности на 20 век.

Искористете ја можноста

Чаплин го сфати доаѓањето во Америка како можност што мора да ја искористи. Не знаеше дали ова е вистинската можност да се реализира и да го работи она што го сака, но чувствуваше дека преселбата од родниот Лондон е начин да го оствари својот сон.

Нека биде визија и нека биде супер

„Америко, доаѓам да те освојам! Секој маж, жена и дете ќе го знаат моето име“, пишува во еден од текстовите на соработниците на Чаплин. Нема сомнение дека Чаплин имал одлична и кристално јасна визија за тоа што сакал да го постигне. Тој го користеше немиот филм како средство за да влезе во животите на луѓето и на тој начин да ја надмине јазичната бариера. А подоцна, иако немиот филм полека го добиваше тонот, Чаплин не се откажа од старата школа, иако се подготвуваше и за звучните снимки.

Што ве прави единствени?

Чаплин беше единствен и свесен дека носи редок талент. Откако го препозна, го разви бидејќи знаеше дека само така ќе го запознае целиот свет. Тој користел техники кои ги сведувал на „спонтаност и лежерност“ и кои го родиле ликот на Талкач, сиромашен со мустаќи, во големи чевли со стап во раката. Скитникот го создаваше малку по малку, на сетот, оставајќи ја фантазијата да го води. Тоа беше патот што направи еден бесмртен симбол на цивилизацијата што цела планета го сакаше, сака и ќе го сака.

Работа. И после работа, работа

Од 24 до 26 години Чаплин снимил 50 кратки и 15 играни филмови. Ја знаеше тајната на „напорната работа“ и даде се од себе за да го запознае целиот свет во овие две години. Комбинирањето на креативноста и имагинацијата во толку едноставен израз што сите го разбираат е дел од генијалноста што ја носеше Чаплин.

Јас сум свој господар

Чаплин ја знаел и тајната дека за успехот што го сака мора да знае да работи што повеќе работи, да совлада што повеќе техники за да биде независен. И тоа беше хиперпродуктивна машина. Сакал да биде сам во своето студио и сам да ја завршува работата околу неговите филмови. Тој пишуваше, снимаше, глумеше и на крајот создаде музика за неговите филмови.

Соработка која значи слобода

Чаплин, се разбира, соработувал со многу различни луѓе. Нему му беше многу важно неговата лична и креативна слобода да биде дел од секој договор што ќе го потпише. Тој не се откажа од својата слобода и идентитет. Така, тимовите што ги направи ги следеа неговите визии и не го задржуваа, што е уште една тајна на чудесното дело на Чарли Чаплин.

Секогаш на следното ниво

Чаплин бил храбар да истражува и експериментира и секогаш бил подготвен да продолжи на следното ниво. Бидејќи хуморот беше средство со кое комуницираше со публиката, и таму ги урна бариерите.  Целта беше да се насмеат луѓето, да се пренесат емоции и порака.

Чарли Чаплин за генијалецот

Бидејќи многумина за време на неговиот живот го сметаа за генијалец, во споменатото интервју од 1947 година, Чаплин одговараше на прашањето на новинарите за генијалноста и дали постои такво нешто.

„Не сум сигурен дека знам што е гениј. Мислам дека некој со талент е многу емотивен кон тој свој талент и во исто време е способен да стане господар на некоја вештина. Секој е надарен на некој начин. Но, просечниот човек мора да прави разлика помеѓу обична работа без имагинација, додека генијалноста не мора. Тој прави нешто поинакво, и тоа го прави многу добро. „Многу мајстори денес се нарекуваат генијалци“, вели Чарли Чаплин, мајсторот на филмот, безвременска инспирација за многумина и пример за деловен успех кога сите го нарекуваат гениј.