Тајван му забрани на Foxconn да инвестира во кинеската индустрија за чипови

35

Тајванската влада и забрани на локалната компанија Foxconn, најголемиот производител на електроника по договор, да инвестира во кинескиот конгломерат за технологија за полупроводници Tsinghua Unigroup без претходно одобрение од властите на островот.

Кинеската индустриска интернет единица Foxconn планира да потроши 1,46 милијарди долари за купување на удел во Tsinghua Unigroup, објави Ројтерс, цитирајќи тајвански медиуми. Така, компанијата сака да го прошири своето присуство во индустријата за производство на чипови.

Но, тајванските власти се сè позагрижени за намерата на Кина да даде силен поттик на својата полупроводничка индустрија и веќе воведуваат нови правила наменети за спречување на кражба на технологијата за полупроводници. Во Тајпеј се сигурни дека Кина ги засилува своите активности на полето на индустриската шпионажа.

Тајван им забранува на своите компании да градат фабрики за напредна технологија во Кина за да се избегне истекување на технологијата. Властите веќе го известија Foxconn дека „случајот [со инвестицијата во Кина] треба да се разгледа пред да може да се направи нешто“. Доколку не се придржува, Foxconn ќе се соочи со голема парична казна еквивалентна на 837.577 долари.

Foxconn, од своја страна, им рече на новинарите дека има намера да дејствува „следејќи ги правилата“. Компанијата не ја прецизираше природата на нејзините акции и не ги потврди плановите за инвестирање во кинеската групација.

Tsinghua Unigroup е всушност поделба на престижниот кинески универзитет Tsinghua, кој стана лидер во домашната индустрија за полупроводници во изминатата деценија. Сепак, производителот наиде на големи финансиски тешкотии во 2020 година и се соочи со банкрот.

Во услови на интерес за пазарот на електрични возила, Foxconn сака да произведува автомобилски чипови сам, конкретно барајќи да се здобие со фабрики за полупроводници низ целиот свет, бидејќи глобалниот недостиг на чипови ги погоди сите, од производителите на електроника за широка потрошувачка до автомобилите.