Технологија која ќе спречи кражба на автомобили?

34

Препознавањето на лицето доаѓа до возилата.

Во соработка со својот партнер trinamiX , ​​германскиот добавувач во автомобилската индустрија Continental претстави важна иновација, екран за идентификација на возачот со интегрирана камера за биометриско препознавање на лицето на возачот.

Системот неодамна ја освои наградата за иновација CES за 2023 година во категоријата Технологија на возила и напредна мобилност на саемот за електроника CES 2023 во Лас Вегас.

На Mobile World Congress (MVC) 2023, кој ќе се одржи од 27 февруари до 2 март во Барселона, екранот за прв пат во Европа ќе биде претставен на штандот trinamiX.

Се вели дека дисплејот за идентификација на возачот е првиот автомобилски дисплеј во возилото кој обезбедува бесконтактна, високо безбедна автентикација и помага да се спречи измама и кражба.

Функција со која веќе се запознаени многу корисници на паметни телефони, сега ја наоѓа својата примена и во возилата.

Continental и trinamiX, ​​водечки снабдувач на биометриски решенија, ја носат интеракцијата помеѓу возачот и возилото на ново ниво. Технологијата сигурно штити од кражба на автомобил, бидејќи возилото може да се стартува само по успешна автентикација на лицето на возачкото седиште.

Има и други апликации, кои очигледно ќе бидат важни во иднина и кои во многу случаи ја подобруваат удобноста во автомобилскиот сектор, како што се процесите на дигитално плаќање преку екранот на автомобилот при полнење гориво, паркирање или плаќање патарина, како и во автомобил изнајмување.

Дополнително, камерата вградена во системот се користи за сигурно следење на вниманието на возачот, со цел да се спречат опасности како што е замор зад воланот. Камерата е беспрекорно интегрирана во екранот, што ја прави невидлива за возачот.