Технолошките гиганти формираа група за стандардизирање на метаверзумот

18

Мета, Мајкрософт и другите технолошки гиганти кои се натпреваруваат да градат метаверзи, формираа група која ќе постави индустриски стандарди кои ќе ги направат новите дигитални светови компатибилни.

Меѓу учесниците на Форумот за стандардизација Метаверс имаше многу големи компании кои работат во дигиталната сфера, од производители на чипови до компании за игри, како и конзорциумот World Wide Web, тело за стандардизирање на интернетот, соопшти групата.

Необично беше тоа што Apple не се најде на листата на членови на групата, која се очекува да стане доминантен играч во метаверзумот кога ќе претстави нов VR уред, односно очила со поддршка за проширена реалност, оваа или следната година, пишува Reuters.

Компаниите за игри Roblox и Niantic исто така не се на списокот на учесници на форумот, а не се вклучени и платформите за „крипто метаверсуми“ The Sandbox и Decentraland.

Според Bloomberg, Apple се уште не потврдил дека планира да произведува VR очилa.