Телефонот во иднина ќе биде вграден во нашата кожа, вели пронаоѓачот на мобилниот

83

Светската технолошка елита моментално е во Барселона на Mobile World Congress (MWC), а еден од гостите е Мартин Купер, таткото на првиот мобилен телефон во 1973 година.

За овој изум пред 50 години на конгресот доби награда за животно дело и имаше што да каже за тоа.

Имено, Купер вели дека еден ден телефоните ќе станат уреди интегрирани во нашата кожа, а не црните правоаголни панели на кои сме навикнати.

„Следната генерација ќе има телефон вграден под кожата на ушите“, рече Купер, додавајќи дека таквите уреди нема да треба да се полнат бидејќи „вашето тело е совршен полнач“, пренесува CNBC.

„Кога јадете храна, вашето тело создава енергија, нели? Вие внесувате храна, вашето тело создава енергија. Потребна е малку енергија за да се вклучи оваа слушалка“, додаде тој.

Неговата визија навестува можна идна фаза на човештвото во која нашите тела ќе бидат зголемени со моќни микрочипови и сензори.

Неколку стартапи развиваат технологии кои сакаат да ги комбинираат компјутерите со човечкиот мозок, на пример, како што е Neuralink на Илон Маск.

Купер рече дека паметниот телефон денес стана премногу сложен со бројни апликации и екран кој не одговара на заобленоста на човечкото лице.

„Секогаш кога сум на телефон и немам слушалка, морам да го држам ова рамно парче материјал на мојата закривена глава и да ја подигнам раката во непријатна положба“, рече тој.

Тој истакнува дека приватноста станала многу сериозен проблем, но и зависност. Сепак, тој е оптимист за иднината, сугерирајќи дека претстојат најдобрите денови, особено во областите како што се образованието и здравството.

Сега луѓето се подобри“. И живеат подолго. Тие се побогати, поздрави отколку што некогаш биле. Имаме подеми и падови. Но, генерално, човештвото напредува“.

На 3 април 1973 година беше направен првиот мобилен телефонски повик. Мартин Купер, инженер во Motorola, шетајќи низ улиците на Њујорк, му се јавил на својот колега-ривал од AT&T. Телефонот со кој Купер го направил првиот повик тежел нешто повеќе од еден килограм и бил наречен „кутија за чевли“ бидејќи бил сличен по формата и големината. Само по 10 години Моторола го објави првиот комерцијален телефон кој чинеше околу 4.000 долари.