Termius – добро опремен SSH и SFTP клиент прилагоден на паметни телефони

10

Категоријата на мобилни SSH и SFTP клиенти изобилува со одлични решенија, од кои некои се потполно бесплатни и подеднакво импресивни по своите можности (како Termux или JuiceSSH), кои со текот на времето се етаблираа како една од најпопуларните вакви мобилни алатки.

Без разлика, Termius е навистина солиден SSH и SFTP клиент (вториот не е достапен во бесплатната верзија) кој работи подеднакво добро на паметните телефони со Android и iOS (што е исто така една од неговите клучни предности), а специфичен е по тоа има и верзија за компјутери.

Основното издание е бесплатно, но со ограничени можности, иако и тоа добро ќе ви дојде дури и за редовно управување со оддалечени компјутери. На пример, клиентот SSH нуди поддршка за ECDSA, ed25519 и chacha20-poly1305, не му е непознат и на Mosh, тој знае како да генерира клучеви RSA / DSA / ECDSA.

Секако, постои традиционална поддршка за VT100 и XTerm, автоматско далечинско препознавање на оперативниот систем (Raspberry Pi, Ubuntu, Fedora итн.), има и поддршка за хардверски тастатури и многу повеќе.

Верзијата Premium, која чини околу 9 долари месечно, воведува и голем број дополнителни работи како што се поддршка на табови, создавање и извршување „снипети“, поддршка за SSH over Proxy, поддршка за сериско поврзување, автоматско комплетирање и многу повеќе.