Terra беше „куќа од карти“, според директорот на Circle

60

Џереми Алер, извршен директор на Circle, компанијата која ја издава втората по големина стабилна монета, USDC, рече дека го предвидел колапсот на алгоритамскиот стејблкоин на Terra и UST пред шест месеци бидејќи бил „куќа од карти“.

„Имаше две работи што ме изненадија. Едната беше колку брзо се случи [овој колапс] и колку вредноста беше уништена“, рече Алер во интервју за Protocol.

„Просто занемев, буквално никогаш не сум видел нешто да испари толку многу за 72 часа“.

Алер додаде дека е изненаден од големата поддршка за Terra и UST  и покрај „јасните“ ризици.

USDC се разликува од UST по тоа што е поддржан од средства, додека вториот се потпира на алгоритми засновани на стимули управувани од криптовалутата LUNA на Terra за да ја одржи својата посветеност на американскиот долар.

Минатата недела, UST ја загуби својата фиксација на доларот, што доведе до бришење на милијарди долари од екосистемот на Terra, влечејќи го надолу и пазарот на криптовалути.

Обезбедените стабилни монети USDT и USDC ја задржаа својата фиксација во однос на доларот за време на пазарните превирања, додека повеќето алгоритамски стабилни монети, како што е DAI, исто така поминаа низ одредени турбуленции.

Алгоритамските стабилни монети се „светиот грал“ на децентрализираните дигитални валути и ќе бидат развиени од други, додаде Алер.