Terra Labs имале 3,6 милијарди долари за потенцијална ценовна манипулација

10

По наводите дека колапсот на алгоритамската стабилна монета TerraUSD (UST) е „внатрешна работа“, компанијата Terraform Labs на До Куон се соочува со нови обвинувања, вклучително и дека имала доволно средства во Tether (USDT) и TerraUSD за да ги користи за нелегални активности.

CoinDesk Korea соработува со блокчејн безбедносната компанија Uppsala Security и користи форензички техники за блокчејн за да го истражи падот на Terra по инцидентот на 7 мај.

Според една статија во CoinDesk Korea, истражувањето открило дека Terra Labs имале скоро 3,6 милијарди долари во стабилни монети USDT и UST. Се тврди дека тие можеби биле користени за перење пари во централизирани и децентрализирани финансиски берзи (DeFi) и за манипулирање со цените.

Освен што открија дека падот можеби е резултат на внатрешна работа, тие спроведоа дополнителна анализа на податоци за блокчејн за да ги следат движењата на неоткриени околу 3,6 милијарди долари.

Како што е објаснето во написот, извршниот директор До Куон откри детали за употребата на Terra (LUNA), UST и Bitcoin преку неговата SNS или Terra Foundation. На пример, во случај на губење на фиксацијата на UST, компанијата ќе се обиде да ја задржи цената користејќи ги средствата што ги поседува.

Сепак, гледајќи ги податоците во синџирот, аналитичарите открија дека изворот и историјата на употреба се нејасни за крипто-паричниците кои се директно во сопственост или управувани од Terraform Labs и Luna Foundation Guard (LFG).

Средствата што ги нашле на овој начин изнесуваат околу 3,6 милијарди долари во UST и USDT. Згора на тоа, аналитичарите открија дека овие средства може да се користат за ценовна манипулација и перење пари на старата LUNA (сега Luna Classic) во DeFi и централизираните берзи.

Написот детално го опишува процесот на анализа, како и список на сите податоци во синџирот што ги користеле истражувачите. Извршниот директор на Uppsala Security, Патрик Ким, рече дека властите сè уште треба да ги „проверат внатрешните податоци на централизираните берзи како Binance, Coinbase, Huobi и KuCoin“, кои се користеле за пренос на сомнителните средства.