Terra (LUNA) пропадна за над 98%

47

Terra продолжи да пропаѓа бидејќи стабилната монета UST на блокчејнот не успеа да ја врати својата приврзаност кон доларот.

Гласините дека спасувањето, поддржано од ризичен капитал, не успеа, дополнително го зголемија притисокот да се намали цената на LUNA.

Токенот LUNA падна за повеќе од 98% во последните 24 часа бидејќи притисоците од продажбата достигнаа невидени нивоа. Алгоритамската стабилна монета на Terra, исто така, отстапи од својата фиксна вредност во однос на доларот, паѓајќи накратко на дното од 0,11 долари пред да пријави мало закрепнување.

Напорите да се врати фиксацијата на доларот на UST сериозно влијаеше на цената на LUNA. UST има за цел да ја одржува својата фиксација алгоритамски, дозволувајќи им на сите да заменат 1 UST за LUNA токени во вредност од 1 долар.

Вообичаено, оваа алгоритамска врска ќе ги охрабри арбитрите да извлечат вредност од разликата во цената помеѓу UST и американскиот долар, помагајќи му да одржи цена од околу 1 долар.

Механизмот со двојни токени Terra обично го одржува UST во рамките на 1% од очекуваната вредност на доларот. Меѓутоа, кога UST паѓа значително под фиксацијата на доларот, алгоритамската врска произведува повеќе LUNA токени што арбитражите треба да ги продаваат на отворен пазар за да профитираат од нивните зделки. Ако не се обнови UST фиксацијата, приливот на LUNA токени може да создаде верижен ефект кој континуирано ја намалува цената додека не се врати фиксацијата на UST.

LUNA не е единствениот знак во екосистемот на Terra што претрпе екстремни загуби во последните 24 часа. Токените на најдобрите DeFi протоколи на Terra, како што се Anchor и Astroport, исто така паднаа за 72,3% и 81,6%, соодветно. Според блокчејн платформата за податоци DeFi Llama, вкупната вредност заклучена во протоколите Terra DeFi падна за повеќе од 87% од 29,6 милијарди долари на 5 мај на 2,8 милијарди долари вчера.

Неодамнешната објава на Твитер од крипто-истражувачот „mhonkasalo“ покажува дека собирањето средства за спас на LUNA и UST можеби пропаднало. Се уште не е потврдено дали оваа гласина е вистинита. Сепак, со оглед на континуираниот колапс на LUNA и намалената доверба во UST, се чини дека веројатно ќе се забележи влошување на расположението кон проектот.