Terra привремено го запре својот блокчејн

11

Terra привремено го суспендираше својот блокчејн бидејќи нејзиното матично средство, LUNA претрпе екстремна хиперинфлација и колапс на цените.

Протоколот за стабилни монети го суспендираше својот блокчејн во четвртокот за да спречи напади на работењето, бидејќи инфлацијата на LUNA значително ги намали трошоците за експлоатацијата.

Terra го продолжи производството на блоковите околу 21 часот синоќа. Предлогот на LUNA се зголеми од околу 345 милиони во вторникот на повеќе од 1,46 милијарди во четвртокот, според компанијата за крипто-анализи Messari.

Во однос на цената, LUNA падна за повеќе од 99% за 24 часа, движејќи се од околу 1,00 $ во средата на минимум помалку од 0,00005 $ во моментот на пишување. Цената на LUNA пропадна откако стабилната монета UST на Terra ја загуби својата врска со доларот. UST е дизајниран да им овозможи на сопствениците да откупат 1 UST за LUNA во вредност од 1 долар.

Кога UST падна далеку под нивото од еден долар, огромниот притисок врз продажбата ја повлече цената на LUNA бидејќи агресивната арбитража стапи на сила. UST се тргува со 0,18 долари во моментот на пишување. Основачот на Terra, До Куон, се обрати до заедницата LUNA на Твитер во средата рано наутро со, како што рече, план за надминување на кризата. Сепак, Куон оттогаш молчи, а падот на цените на LUNA само се засилија.