Tesla е осум пати попрофитабилна од Toyota

25

Добивката на Tesla од продажбата на автомобили ја надминала добивката на Toyota за околу осум пати за периодот јули-септември 2022 година, објави Nikkei Asia, врз основа на финансиските извештаи на компаниите. Како резултат на тоа, американскиот производител на електрични автомобили го престигна јапонскиот во квартална заработка за прв пат откако Tesla излезе на берза во 2010 година.

Tesla заработува 9.570 долари по автомобил, додека Toyota заработува само 1.200 долари. Така, во однос на профитабилноста на автомобилите, американскиот производител стана лидер на пазарот. Фокусирањето на неколку модели со повисоки цени го става американскиот производител на електрични возила на водечка позиција во однос на нето приходот. Во однос на обемот на продажба, Toyota продала 2,62 милиони возила од јули до септември, 7,6 пати повеќе од 344.000 единици на Tesla.

Во исто време, кварталната нето добивка на Toyota изнесувала 434,2 милијарди јени или околу 3,15 милијарди долари. Tesla во истиот период заработила 3,29 милијарди долари, победувајќи го јапонскиот конкурент за прв пат по 12 години.