Tesla ги намали цените на Model Y во Кина

31

Tesla во понеделникот објави дека ги намалува цените во Кина за своите модели Y Performance и Y Long Range почнувајќи од 14 август, со што нејзините акции се пониски бидејќи инвеститорите се загрижени за понатамошен притисок врз нејзините профитни маржи.

Тоа е прв пат од јануари Tesla да ги намали цените на своите автомобили во Кина, иако американскиот производител на електрични автомобили се сврте кон други стимулации за да ја зголеми продажбата во услови на зголемена конкуренција во последните месеци, пишува Reuters.

Намалувањето на цените дојде откако продажбата на возилата произведени во Кина на Tesla падна за 31 отсто во јули во однос на јуни, што е прв месечен пад на продажбата од декември. Спротивно на тоа, кинескиот производител BYD ја зголеми продажбата на своите електрични возила од јуни.

Tesla ги намали почетните цени на двата модели Y за 14.000 јуани (1.935 долари). Почетната цена на моделот „Y Long Range“ падна за 4,5 отсто на 299.900 јуани, додека цената на моделот „Y Performance“ падна за 3,8 отсто на 349.900 јуани.

Во истото соопштение, Tesla рече дека ќе понуди субвенции за осигурување во Кина од 8.000 јуани помеѓу 14 август и 30 септември за купувачите на почетни верзии на моделот 3 со погон на задните тркала. Акциите на компанијата паднаа за 2,7 отсто во почетокот на тргувањето на најниско ниво во последните два месеци.

Намалувањето на цените на Tesla дојде и покрај ветувањето што го даде заедно со неколку други компании во Кина дека ќе избегне „ненормални цени“, што беше протолкувано како сигнал за примирје во војната со цените што ја загрози профитабилноста на индустријата.

Тесла ги намали цените неколку пати на американскиот, кинескиот и другите пазари од крајот на минатата година, обидувајќи се да се заштити од конкуренцијата и економската несигурност. Компанијата испорача 19.225 модели X и S во вториот квартал во споредба со 16.162 минатата година.