Тесла ги објави резултатите, акциите веднаш пораснаа

27

Производителот на електрични возила Тесла објави резултати кои ги зголемија акциите на компанијата за повеќе од 5 отсто само неколку часа откако извршниот директор Илон Маск изјави дека компанијата може да произведе два милиони автомобили оваа година. Акциите сега вредат нешто повеќе од 152 долари.

Во последниот квартал од минатата година, Tesla објави приход од 17,72 милијарди долари и прилагодена заработка од 2,52 долари по акција (0,85 долари за дивиденда во август 2022 година).

Tesla објави приход од автомобилската индустрија во четвртиот квартал од 21,3 милијарди долари, што е зголемување од 33 отсто на годишно ниво.