Tesla и Volvo го паузираат производството

20

Tesla и Volvo привремено го прекинаа производството во некои од нивните европски фабрики поради проблеми со снабдувањето кои произлегуваат од нападите на Црвеното Море.
Производителите на автомобили се потпираат на најпрометната сообраќајница во светот за компоненти од азиско производство, особено за електрични возила.

Бродовите кои ја користат најпрометната поморска трговска рута во светот се на мета на Хутите, јавуваат меѓународните медиуми, пишува „Autoblog.rs“.

Хутите, поддржани од Иран и сојузниците на групата Хамас во Газа, контролираат голем дел од Јемен, низ кој бродовите мора да поминат за да го користат виталниот и фреквентен Суецки канал.

Како резултат на тоа, транспортните фирми ги запреа пратките низ тој трговски пат, или пренасочувајќи ги бродовите илјадници милји околу Африка или целосно запирајќи ги, што доведува до сериозни одложувања во временските рокови за производство.