Tesla на украинските вработени им ветува плати најмалку 3 месеци ако бидат повикани да ја бранат татковината

110

Украинските вработени на Tesla, кои се повикани да се вратат да ја бранат својата земја, ќе добиваат плата најмалку три месеци, дури и ако не се на работа. Ова го соопшти компанијата по електронска пошта до вработените во регионот на Европа, Блискиот Исток и Африка.

Од мејлот не е јасно дали компензацијата ќе важи за вработените во Северна Америка.

По овој рок, компанијата ќе ја разгледа и процени ситуацијата и ќе одлучи за таквите идни политики доколку е потребно.

Иако Tesla не работи во Украина и нема станици за полнење таму, компанијата соопшти дека околу 5.000 сопственици на Tesla во земјата и возачи на други видови електрични возила можат бесплатно да ги полнат своите електрични возила на некои од станиците за полнење на Tesla во Полска, Унгарија и Словачка.

Многу производители на автомобили како General Motors и Ford веќе ги затворија своите активности во Русија по инвазијата на земјата во Украина.

Stellantis објави дека има 24-часовен тим кој ја следи безбедноста на 71 вработен во компанијата со седиште во Украина.