Tesla накратко го надмина Facebook по пазарна вредност

29

Акциите на американскиот производител на електрични возила Tesla Inc. се искачи на рекордно високо ниво во петокот, со што производителот на електрични возила е чекор поблиску до приклучување кон елитната група на компании, со пазарна вредност од најмалку 1 трилион долари.

Акциите се зголемија за 1,8 отсто до највисоко ниво од 910 долари пред да се затворат на малку пониско ниво од 909,68 долари во Њујорк. Ова доведе до тоа производителот на автомобили, предводен од Елон Маск, накратко да ја надмине проценката на Facebook Inc.

Во меѓувреме, Facebook претрпе тежок удар во петокот по претпазливите прогнози за Snapchat од страна на матичната компанија Snap Inc. што натежна на акциите на технолошките компании, зависни од реклами. Facebook „падна“ за 6,1 отсто.

По неколку негативни движења во првата половина од оваа година, акциите на Tesla се во режим „стабилно“ од почетокот на јуни, поддржани од две групи силни квартални резултати, кои покажаа дека компанијата работи многу подобро од традиционалните производители на автомобили со недостигот на чипови. Залихите и маржите, особено за третиот квартал, ги надминаа сите проценки, додека маргините за периодот го импресионираа и Волстрит.

„Иако Tesla е секако погодена од недостигот на чипови, гледаме неколку причини зошто обемот на компанијата е помалку погоден од овој дефицит, отколку другите производители на автомобили“, напиша аналитичарот на Credit Suisse, Ден Леви, во белешка на 15 октомври. Леви објаснува дека бидејќи Tesla пишува голем дел од сопствениот фирмвер, подобро е брзо да се преориентира кон снабдување со чипови, доколку е потребно.

Tesla произведува два од најпродаваните електрични автомобили во светот – Model 3 и Model Y – и покрај големиот налет на старите производители на автомобили за развој на нивни конкуренти, како и појавата на неколку нови играчи. Бидејќи перцепцијата за електричните возила продолжува да расте со силна поддршка од политичарите, се очекува Tesla да биде главниот корисник. И на тоа се обложуваат инвеститорите.

„Последните резултати апсолутно не ја оправдуваат сегашната проценка на Tesla“, изјави за Блумберг, Мет Велер, глобален шеф за маркетинг истражување на Forex.com. Трговците ги купуваат акциите со очекување дека компанијата ќе заземе доминантен удел на брзорастечките пазари за електрични автомобили и самоуправувачки автомобили години подоцна, рече тој.

„Она што го покажуваат овие резултати е дека Елон Маск и компанија изградија профитабилен производител на автомобили, давајќи им поголем потенцијал да ја постигнат својата крајна цел и да пораснат до небесна пазарна вредност“, додаде Велер.