Тесла планира да произведе нови и поевтини модели на возила во 2025 година

18

Тесла планира да започне со производство на ново масовно електрично возило со кодно име „Редвуд“ во средината на 2025 година, што сигнализира промена кон електрични автомобили со поволни цени. Упатените го опишуваат новото возило на Tesla како компактен кросовер.

Редвуд е во согласност со визијата на извршниот директор на Tesla, Илон Маск, за електрични возила по пристапни цени. Планот вклучува модел со почетна цена од 25.000 долари, позициониран да се натпреварува со поевтини возила на бензин и достапни електрични автомобили како оние од кинеската BYD.

BYD ја надмина Tesla како водечки светски производител на електрични возила во последниот квартал од 2023 година. Маск, кој вети автомобил од 25.000 долари во 2020 година, сега го оживеа тој план. Моменталниот најевтин автомобил на Tesla, Model 3, во САД започнува од 38.990 долари. Загриженоста за високите каматни стапки кои влијаат на побарувачката на потрошувачите го поттикна Маск да истражува попристапни опции.