Тесла повлекува повеќе од милион возила: Мал дефект претставува голем ризик за возачите

87

Тесла ќе повлече повеќе од 1,1 милион автомобили во Кина поради потенцијални безбедносни ризици, објави во петокот највисокиот пазарен регулатор во земјата.

Почнувајќи од 29 мај, американската компанија ќе преземе 1.104.622 возила произведени во периодот од 12 јануари 2019 до 24 април 2023 година, се вели во соопштението на Државната управа за регулирање на пазарот (SAMR), повикувајќи се на планот што Tesla го достави до регулаторот.

Моделите што ќе бидат повлечени ги вклучуваат увезените Model S, Model X, Model 3 и кинеските Model 3 и Model 6, јавува CNN.

Станува збор за возила кои имаат проблем што може да ја зголеми веројатноста дека возачите „по грешка ќе стапнат на педалата за гас“ подолг временски период, што може да го зголеми ризикот од судар и да претставува „опасност за безбедноста“, се вели во соопштението.

Компанијата планира да направи прилагодувања или да додаде функции за известување на повлечените возила за да го намали овој ризик, се додава.

Тесла повлече повеќе од 2.600 увози на Model S во Кина во март. Хаубата на овие возила може неочекувано да се отвори додека се вози, што претставува ризик за безбедноста на возилото и другите автомобили.

Фото: Pixabay