Tesla со 64 милиони долари профит од продажба на Биткоин

73

Одлуката на Tesla да го продаде поголемиот дел од своите Биткоини и донесе на компанијата голем профит во вториот квартал, иако цените на криптовалутите паднаа во услови на тековен „мечкин пазар“.

Во првите шест месеци од 2022 година, Tesla забележа загуби поради депрецијација од 170 милиони долари „како резултат на промените во книговодствената вредност“ на нејзините Биткоин средства. По продажбата на 75% од БТК за долари во вториот квартал, компанијата оствари нето добивка од 64 милиони долари.

Во финансиите, загубата поради депрецијација настанува кога објективната вредност на средството во сопственост на компанија паѓа под книговодствената вредност на инвестицијата.

Во вториот квартал, Tesla објави заработка по акција од 2,27 долари со приход од 16,93 милијарди долари. Иако профитабилноста беше пониска отколку во првиот квартал, таа беше зголемена во однос на нивото од претходната година. Сепак, на профитабилноста на компанијата влијаеше зголемената инфлација и зголемената конкуренција во производството на батериски ќелии.

Производителот на електрични автомобили сè уште има 10.800 БТК во своите сметководствени книги. По моментална цена од околу 22.000 долари за БТК, дигиталните средства во сопственост на Tesla вредат приближно 237 милиони долари.