Тесла укинува 600 работни места – ни директорските позиции не се сигурни

24

Производителот на електрични возила „Тесла“ најави отпуштање на уште околу 600 вработени во своите производствени капацитети и инженерски канцеларии во американската сојузна држава Калифорнија.

Си-Ен-Би-Си објави дека компанијата има проблем со намалувањето на побарувачката за електрични возила и зголемената конкуренција, поради што компанијата ќе започне со намалување на бројот на работни места.

Последниот бран отпуштања во американската компанија во калифорниските градови Фремонт и Пало Алто ќе ги елиминира позициите од најниските до највисоките, односно од обичните фабрички работници, развивачите на софтвер, инженерите за роботика и директорите, објави Си-Ен-Би-Си.

Извршниот директор Илон Маск им кажа на вработените во допис во април дека производителот на електрични возила ќе укине повеќе од 10 отсто од своите работни места ширум светот.

Компанијата претходно објави повеќе од 6.300 кратења на работни места низ Калифорнија, во Бафало, Њујорк и во Остин, Тексас.

На крајот на 2023 година, Тесла имаше 140.473 вработени.