Tether негира дека поседува кинески комерцијални хартии од вредност

22

Издавачот на стабилни монети, Tether, вчера изјави дека не поседува никакви кинески комерцијални хартии од вредност, што се чини дека е негова прва таква изјава.

Во соопштението, Tether истакна дека ја намалила својата изложеност на комерцијални хартии од вредност за 4,7 милијарди долари од почетокот на овој месец. Во моментов има во своите резерви комерцијална хартија во вредност од 3,7 милијарди долари, што е за 88% помалку од 30 милијарди долари во јули 2021 година.

Tether, исто така, ги нападна критичарите. „Имајќи го ова на ум, Tether би сакал да им повтори на противниците кои продолжуваат да шират лажни тврдења за нејзините трговски хартии од вредност дека грешите“, соопшти компанијата.

Кога компанијата првпат откри расчленување на резервите што го поддржуваат стејблкоинот USDT, покажа дека нешто помалку од 50% од резервите се составени од комерцијални хартии од вредност. Од тој момент, критичарите се сомневаа дека значајната изложеност би можела да се состои главно од кинеска комерцијални хартии од вредност, нешто што може да ја стави на ризик стабилната монета.

Долго време Tether никогаш експлицитно не негираше дека има изложеност на кинески комерцијални хартии од вредност. Во септември 2021 година, оттаму негираа дека биле изложени на комерцијални хартии од вредност издадени од проблематичниот кинески гигант за недвижности Evergrande. Во тоа време, таа призна дека поседува меѓународни комерцијални хартии од вредност, но не прецизираше дали има изложеност на кинески комерцијални хартии од вредност.

Во октомври 2021 година, „Блумберг“ објави дека трговците од Волстрит не биле свесни за нов учесник кој купува големи количини на комерцијални хартии од вредност (уделот на Tether ќе го направи седмиот по големина сопственик на комерцијални хартии од вредност). Ова сугерираше дека комерцијалните документи се од странство. Во истиот извештај се тврди дека документ за резервите на Tether покажал дека таа направила краткорочни заеми во вредност од милијарди долари на големи кинески компании.

Во јуни 2022 година, Tether ги негираше гласините дека поголемиот дел од нејзината трговски хартии од вредност се кинески или азиски, но не прецизираше дали воопшто има изложеност. Постојано велеше дека е фокусирана на намалување на сопствените акции на комерцијални хартии од вредност, нешто на што работеше изминатата година.

Се чини дека вчерашната објава е првпат да ја разјасни својата изложеност на кинески комерцијални хартии од вредност воопшто. На прашањето дали Tether претходно поседувал кинески комерцијални хартии од вредност и дали сега ги има продадено сите свои акции, Tether не одговори директно на прашањето, но изјави дека сите комерцијални хартии од вредност што претходно ги поседувал се оценети со А2 или погоре.