ТЕЖОК УДАР ЗА ДОЛАРОТ – Русија бара исплата на нафтата во нова валута

15

Русија бара некои индиски купувачи да ја платат нејзината нафта во дирхами, валутата на Обединетите Арапски Емирати, изјавија три извори за Ројтерс и покажаа документ.

Москва се оддалечува од американскиот долар за да се изолира од ефектите на западните санкции.

Русија е погодена од серија санкции од САД и нивните сојузници поради конфликтот со Украина на крајот на февруари.

Фактурата што ја видел Ројтерс покажува дека фактурата за испорака на нафта во рафинерија била пресметана во долари, додека плаќањето било побарано во дирхами.

Руската нафтена компанија Роснефт ја турка суровата нафта преку трговските фирми, вклучувајќи ги Еверест енерџи и Корал енерџи до Индија, сега вториот најголем купувач на руска нафта по Кина.

Западните санкции поттикнаа многу увозници на нафта да ја избегнуваат Москва, туркајќи ги цените на руската сурова нафта до рекордни попусти за други степени.

Ова им даде можност на индиските рафинери, кои ретко купуваа руска нафта поради високите транспортни трошоци, да го зграпчат извозот со големи попусти.

Втор последователен месец во јуни, Москва ја замени Саудиска Арабија како втор најголем снабдувач на нафта во Индија по Ирак.

Најмалку две индиски рафинери веќе подмириле некои плаќања во дирхами, велат изворите, додавајќи дека повеќе ќе го сторат тоа во наредните денови.

Фактурата покажа дека плаќањата Гаспромбанк мора да ги врши преку Машрек банка, нејзината дописничка банка во Дубаи.

Обединетите Арапски Емирати, сакајќи да задржат неутрална позиција, не воведоа санкции кон Москва, а исплатите би можеле дополнително да ги фрустрираат некои на Запад, кои велат дека позицијата на ОАЕ е неодржлива.

Трговските фирми што ги користи Роснефт почнаа овој месец да бараат плаќање во доларска противвредност во дирхами, велат изворите.