TikTok: Не сме хакирани

7

Хакерска група тврди дека објавила детали за изворниот код и корисничките податоци на TikTok.

TikTok ги отфрли извештаите дека е нарушена безбедноста на компанијата, откако хакерска група објави фотографии за кои тврди дека содржат база на податоци на TikTok со изворниот код на платформата и корисничките податоци.

Како одговор на гореспоменатите наводи, TikTk истакна дека тимот на компанијата не пронашол докази за нарушување на безбедноста на платформата.

Според Bleeping Computer, хакерите објавиле фотографии од наводната база на податоци на хакерски форум, истакнувајќи дека ги собирале податоците од серверот што го користи TikTok. Тие тврдат дека овој сервер складира две милијарди податоци и 790 GB кориснички детали, статистика на платформата, кодови и друго.

„Потврдивме дека податоците изложени од хакерите се веќе јавно достапни и на кој било начин не ги загрозуваат системите, мрежата или базата на податоци на TikTok. Не веруваме дека корисниците треба да преземат какви било проактивни мерки и да останат посветени на безбедноста на нашата глобална заедница “, истакна Морин Шанахан од TikTok.

Хакерската група, која себеси се нарекува „AgainstTheWest“, исто така тврди дека преземала податоци од кинеската платформа за пораки – WeChat. Засега нема потврди дека овие изјави се вистинити.