Тој знае како: 10 совети за успех на Ричард Бренсон

132

Еден од најпознатите милијардери во светот – Британецот Ричард Бренсон во текот на животот се обидел на различни полиња. Иако стекнал огромно богатство, еднаш напишал дека исполнувањето не доаѓа од материјалните работи и дека заработката никогаш не му била примарна цел во животот.

– Навистина верувам дека материјалните работи не носат среќа. Семејството, пријателите, доброто здравје и задоволството што доаѓа од правењето позитивна разлика се она што навистина е важно – напиша тој еднаш на својот блог.

Дури рекол дека никогаш не му била намерата да се збогати. Наместо тоа, неговата цел беше да има позитивно влијание врз светот преку неговите компании.

Тој нагласи дека неговите компании станале успешни едноставно затоа што на луѓето им се допаѓа она што го прави „Вирџин“. Како што бизнисот цветаше, тој го реинвестираше профитот и основаше нови компании и непрофитни фондации.

– За среќа, рано во животот сфатив дека материјалните работи не се важни. Џоан и јас живеевме на куќен чамец кој потона еден ден. Сфативме дека ништо не ни недостасува освен фото албум. Подоцна, пожар го зафати нашиот дом во Лондон и уништи сè внатре. Во 2011 година, нашиот дом на Британските Девствени Острови беше уништен од гром. Ваквите настани ве потсетуваат на она што е навистина важно – напиша тогаш.

Бренсон еднаш ги објави своите 10 совети за успех. Еве ги советите:

Следете ги вашите соништа и остварете ги
Правете работи што ве интересираат, правете ја вашата работа хоби, не правете го тоа само поради парите. Наградата доаѓа кај оние кои се осмелуваат да го направат тоа.

Позитивно влијание
Ако сакате да бидете претприемач, потребна ви е идеја која позитивно ќе влијае на животот на луѓето. Исто така, вработените ќе бидат среќни доколку работат во таа насока.

Верувајте во вашите идеи и бидете најдобри
Ако не се чувствувате добро и горди за она што го правите, нема смисла да бидете во тоа. Страста е неопходна, и вашата и луѓето со кои работите.

Забавувајте се и верувајте во вашиот тим
100% сум убеден дека е важно да се забавуваме. Ако забавата заврши, време е да продолжите понатаму. Исто така, оставете ги вашите вработени да бидат луѓе кои се грижат за другите луѓе.

Не се откажувај
Да се ​​биде претприемач е слично како да се биде авантурист. Некогаш мораш да работиш дење и ноќе за да дојдеш на свое место, а кога ќе се сопнеш, треба да знаеш како да се справиш со тоа.

Направете планови и поставувајте нови предизвици
Ако навреме не ги ставите вашите идеи на хартија, тие можеби ќе исчезнат следното утро. Затоа направете списоци и следете ги вашите достигнувања.

Поминете време со семејството, научете да споделувате задачи
Вештината за делегирање задачи е една од најважните вештини што треба да ги научите како претприемач. Ако најдете луѓе кои знаат да го прават она што вие не го знаете, ќе имате повеќе време за семејството, а тоа е најважно.

Исклучете го телевизорот и почнете да работите
Наместо цел живот да го поминете пред екран или компјутер, излезете надвор и соочете се со светот. Ве чекаат многу луѓе, предизвици и авантури таму.

Кога луѓето зборуваат лошо за вас, тргнете ги од тоа
Некои ќе се сомневаат во вашиот успех, а на вас останува не само да ги игнорирате, туку и да им докажете дека грешат.

Прави го тоа што го сакаш
Ако сте опкружени со луѓе што ги сакате и го правите она што го сакате, навистина не е важно каде сте!