Топ 10 автомобили со најмногу повлекувања во 2022 година

67

Годината зад нас беше многу тешка за автомобилската индустрија. Покрај веќе познатите проблеми со недостиг на микрочипови и други компоненти, некои брендови се соочија и со рекорден број повлекувања.

Ford помина најлошо, со двојно поголем број повлечени возила во 2022 година од следниот водечки производител.

Иако се работи за автомобили кои се отповикани на американскиот пазар, листата е интересна бидејќи сите десет марки нудат автомобили и на европскиот пазар, пишува Auto Club. Во продолжение ви пренесуваме преглед на брендовите кои имаа најмногу отповикувања во 2022 година.

10. Nissan: 15 /1.568.385 возила

9. BMW: 19 / 1.000.455

8. Tesla: 20 / 3.769.581

7. Hyundai: 21 /1.451.248

6. Kia: 24 / 1.458.962

5. Mercedes-Benz: 30 / 969.912

4. General Motors: 32 / 3.371.302

3. Stellantis: 38 / 3.041.431

2. Volkswagen: 45 / 1.040.885

1. Ford: 67 / 8.636.265