ТОП 20 технолошки компании во светот

50

20-те најголеми светски технолошки компании вредат вкупно повеќе од 20 трилиони долари, што е речиси 18% од глобалната вредност на берзата.

Оваа графика покажува кои компании се на врвот, користејќи податоци од Companiesmarketcap.com.

Пазарната капитализација мери колку вреди една компанија со земање на моменталната цена на акцијата и множење со бројот на акции. Еве ги најголемите технолошки компании по пазарна капитализација од 13 јуни 2024 година.