Топ 5 европски земји каде е најлесно да се започне бизнис

15

Имајќи ги предвид последиците од кризата со Ковид-19 и енергетските тешкотии, Европа е подготвена да им го олесни бизнисот на малите и средни претпријатија (МСП) и во моментов има голем број шеми за поддршка и финансирање, како што е Single Market Programme, Connecting Europe Facility (CEF) и Horizon Europe.

Друг важен факт што можеби не сте го знаеле: ЕУ беше „дом“ на 24,4 милиони мали и средни претпријатија во 2023 година, со близу 85 милиони вработени во овие фирми. Ова претставува околу 99,8% од сите растечки бизниси на континентот, пренесува Телеграф.рс.

Секако, не беше лесно да се дојде до листата на Топ 5 европски земји каде што е најлесно да се започне бизнис, а во тоа помогна и индексот на леснотија на водење бизнис на Светска банка, врз основа на овие 10 параметри: само започнување бизнис. , леснотија на добивање градежна дозвола, пристап до електрична енергија, регистрација на имот, добивање кредити, заштита на помалите инвеститори, плаќање даноци, прекугранична трговија, спроведување договори и решавање на несолвентност.

Република Ирска
Многу популарна дестинација, каде што Enterprise Ireland инвестира во околу 200 стартапи секоја година. Високиот степен на дигитализација и високите примања се она што ги привлекува работниците, особено странците. Исто така, употребата на еврото и фактот дека Ирска е област од англиско говорно подрачје се важни фактори.

Бугарија
Нашите соседи се истакнаа како нов, популарен деловен центар меѓу претприемачите, а тоа е она што ги воодушевува на почетокот: мал степен на бирократија во процесот на основање компанија, кој трае неколку недели. Дополнително, трошоците за администрација се помали во споредба со некои други европски земји, додека корпоративниот данок е само 10 проценти.

Холандија
Според податоците на СЕФ, таа е петта по големина економија во ЕУ, со БДП од 918,7 милијарди евра. Сместена во западниот дел на континентот, Холандија нуди одлични можности за учење, стекнување работни вештини и живеење висок живот. Иако корпоративниот данок овде е 25,8%, инвеститорите сметаат дека вреди поради позицијата на Холандија и пристапот на пазарот.

Шведска
Една од најстабилните земји во светот е на самиот врв на светската листа во доменот на дигитализација и инфраструктура. Накратко, Шведска е рај за технолошките претприемачи, особено за стартапите. Тоа привлекува и многу експерти од градежниот сектор.

Обединето Кралство
Според Британската бизнис банка, секоја година во ОК се создаваат околу 360.000 нови бизниси. Формирањето компанија е релативно лесно, брзо и евтино. ОК е една од најразновидните економии во Европа, не само што прифаќа странски работници, туку и обезбедува даночни стимулации. Исто така, може да се пофали со силен правен систем.