Tоп 5 највредни руски интернет компании

63

Секторот за информатичка технологија во Русија во 2012 година вработуваше околу 300.000 луѓе, а во 2015 година учествуваше со 1,2% од БДП на земјата.

Од 2019 година, 1,3 милиони луѓе се вработени во ИТ секторот (1,7% од вработеното население во Русија, 2,7% од БДП). Во однос на учеството во БДП, секторот е споредлив со снабдувањето со енергија (2,9% од БДП) и понизок од земјоделството (4,4%), финансискиот сектор (4,2%), градежништвото (6,4%) и рударската индустрија (10,4%).

Со население од над 144 милиони жители, рускиот ИТ пазар е еден од најголемите во светот, со значителен потенцијал. Се очекува дека до 2025 година во Русија ќе има 124 милиони корисници на Интернет.

Ова се Топ 5 највредните интернет компании во Русија во моментов, според Статиста:

Yandex

Wildberries

Avito

Ozon

1C

Највредната интернет компанија која работи во Русија од 2022 година е Yandex, чија вредност се проценува на околу 17,4 милијарди американски долари.

Основана во 1997 година, Yandex обезбедува услуги како што се пребарување, мапи, рекламирање, е-трговија или такси услуга.

Wildberries е основан во 2004 година, а проценетата вредност на оваа компанија е над 7,6 милијарди американски долари.

Avito е руска веб-страница со класифицирани огласи со делови посветени на општа стока за продажба, бизнис, недвижен имот, личности, автомобили за продажба и услуги.

Проценетата вредност на Avito е над 6,2 милијарди долари.

Ozon е една од првите компании за е-трговија во Русија, понекогаш наречена „руски Амазон“. Основана во 1998 година како онлајн книжарница, Ozon беше една од трите најголеми онлајн платформи за малопродажба во земјата до 2019 година.

Форбс го прогласи Ozon за трета највредна руска интернет компанија во 2020 година.

Денес,  вреди околу 4,7 милијарди долари.

На 5-то место е 1С. 1C е специјализиран за развој на софтвер, дистрибуција, објавување и поддршка. 1C им служи на клиентите преку широка партнерска мрежа од 25 земји.

Проценетата вредност на компанијата 1C е над 2,6 милијарди долари.