Топ 5 „најзелени“ градови за посета во 2024 година

70

Секоја година, Global City Power Index собира податоци за сите главни градови и ја одредува нивната привлечност. Една од категориите што ја оценуваат е животната средина. За конечните резултати се земени предвид елементите како што се квалитетот на воздухот или водата, зеленилото во урбаните средини, емисиите по жител или чистотата и секако добија победници.

Следниве градови се најзелените што светот може да ги понуди, според податоците за животната средина на Глобалниот индекс на моќност на градовите, и можеби ќе бидат вашата следна дестинација.

Стокхолм, Шведска

Шведска, особено Стокхолм, е позната по својата еколошка свест и продолжува да го води патот кон целосна еколошка одговорност. Стокхолм постави низа еколошки мерки за да станат целосно климатски позитивни до 2040 година, а досега преземените чекори ги прават пионери во оваа амбиција. На пример, градот го воспостави „Кралското пристаниште во Стокхолм“ како полигон за тестирање на бројни еко-домови напојувани од паметни енергетски мрежи, биогас добиен од отпад од храна и многу повеќе. Во поглед на пејзажот, градот не може да биде позелен. Повеќе од половина од територијата на општината е преполна со бујни дрвја, а градот има бројни природни резервати. Воздухот свеж, глетката прекрасна, а посетата незаборавна, пишува travel-blue.

Копенхаген, Данска

Главниот град на Данска е посветен на одржливост, како што е наведено во Климатскиот план CPH 2025. За да се стават работите во перспектива, целта беше да се намалат емисиите на јаглерод диоксид за најмалку 20% до 2015 година, цел што тие ја постигнаа и ја надминаа во 2011 година. Оттогаш, процентот на емисии на јаглерод диоксид продолжи да се намалува. Владата е фокусирана на чистење на отворените зелени површини и пристаништа, а тековно се инвестира во енергетски ефикасни системи за ладење и греење кои не се потпираат на традиционалните методи.

Хелсинки, Финска

Третиот најеколошки град на листата исто така се наоѓа во Скандинавија, веднаш до Шведска. Хелсинки се гордее со намалувањето на емисиите на стакленички гасови за 24% од 1990 година и покрај неговата поголема популација. Исто така, резимето на GPCI покажа дека Хелсинки е еден од градовите со најдобар квалитет на воздухот, во голема мера благодарение на неговото бујно урбано зеленило. Но, можеби најеколошкиот аспект на Хелсинки доаѓа од неговите граѓани. Тие го направија рециклирањето скучна работа, должност и дел од животот, со многу иновативни програми за рециклирање и центри за рециклирање. Задоволство е да се учествува и, се разбира, патниците можат да ги разгледаат болвата пазари и центрите за рециклирање за да најдат скриени скапоцени камења.

Сиднеј, Австралија

Природата не е шега во Австралија, па затоа не треба да изненадува што Сиднеј се издвојува како еден од најодржливите градови во светот. Импресивната убавина на Кралската ботаничка градина ја прави прекрасно туристичко место, но се истакнува и како истакната научна институција, истакнувајќи ја почитта на градот кон бујното зеленило. Исто така, од 2016 година, градските операции ги намалија емисиите на стакленички гасови за импресивни 76% и го зголемија рециклирањето на 42%. Но, Сиднеј не е единствениот зелен град во Австралија. Мелбурн има еден од најимпресивните урбани пејсажи и зелени инфраструктури, а неговиот план за одржливост на животната средина го прави еден од водечките примери.

Виена, Австрија

Секогаш присутна на секое рангирање на „зелените“ метрополи, Виена се издвојува како прекрасен град со непоколеблива посветеност на одржливоста. Виена се гордее со еколошките простори и пејзажи на повеќе од половина од нејзината територија, вклучувајќи го и позеленувањето на вертикалните површини.