ТОП 50 најголеми инвестициски компании во светот

33

Минатата година, фирмите со приватни капитал контролираа средства од 8,2 трилиони долари на глобално ниво, според McKinsey & Company, бројка што рапидно расте откако индустријата за прв пат се појави пред 40 години.

Бидејќи големите инвеститори, како што се пензиските фондови и осигурителните компании сè повеќе гледаат на приватните пазари, овие алтернативни менаџери на средства забележаа дека нивните акции се двојно повеќе во текот на изминатите пет години.

Овој инфографик ги прикажува најдобрите 50 фирми со приватен капитал ширум светот, врз основа на податоците од Private Equity International (PEI).

Топ 50 фирми со приватен капитал

За да се одреди рангирањето, фирмите со приватен капитал се дефинираат како фирми кои собираат капитал со цел директно да инвестираат во , покривајќи разновидни приватен капитал, ризичен капитал, капитал за раст, откуп, заедно со работен или контролно ориентиран инвестициски капитал.

Рангирањето не вклучува средства, инвестиции во приватен капитал  или фондови кои следат секундарни, недвижен имот, инфраструктура, хеџ фондови.

Блекстоун е лидер во Соединетите Американски Држави и во светот, имајќи собрано 125,6 милијарди долари капитал од 2018 до 2023 година.

Со седиште во Њујорк, вкупните средства на Blackstone под управување беа 991 милијарди долари во првиот квартал од 2023 година и оттогаш надминаа 1 трилион долари оваа година. Оваа сума е приближно БДП на Холандија.

Следни на ред се KKR и шведскиот EQT, од кои секоја собра над 100 милијарди долари. Всушност, ова беше првпат три компании да ја достигнат оваа граница од 100 милијарди долари за прибирање капитал во рангирањето на PEI во период од пет години.

Како што можеме да видиме, огромното мнозинство од најголемите приватни компании се со седиште во Америка, со 36 од 50-те најдобри компании во светот. Северноамериканските фирми за ПЕ сочинуваат 1,34 трилиони долари (72%) од 1,85 трилиони долари собрани од првите 50 компании во рангирањето.

На второ место со голема разлика е Европа, со девет компании кои сочинуваат 179 милијарди долари (9,7%) од вкупно собраните средства. Многу од најголемите европски фирми со приватен капитал се со седиште во Лондон, Англија.

Во Азија, најголемата инвестициска фирма беше Hillhouse Capital Group со седиште во Сингапур, која беше лансирана во 2005 година. Фирмата поддржа неколку интернет компании, почнувајќи од Tencent, најголемата кинеска јавна компанија, до Baidu.