Toyota ќе инвестира 5,6 милијарди долари во производство на батерии во САД и Јапонија

7

Toyota објави дека ќе инвестира вкупно 5,6 милијарди долари во производство на батерии за електрични возила во Јапонија и Соединетите Американски Држави.

Производството на батерии се очекува да започне помеѓу 2024 и 2026 година. Инвестицијата на Toyota ќе го зголеми комбинираниот капацитет за производство на батерии во Јапонија и САД до 40 GWh.

Од вкупната инвестиција од 5,6 милијарди долари, приближно 2,8 милијарди долари ќе бидат доделени на фабриката во Химеџи (управувана од Prime Planet Energy & Solutions), како и на други фабрики и средства на Toyota. 2,34 милијарди долари ќе бидат инвестирани во Toyota Battery Manufacturing Северна Каролина, која е 90 отсто во сопственост на Toyota Motor North America и 10 отсто во сопственост на Toyota Tsusho Corporation.

Toyota вели дека гради систем за снабдување дизајниран да ја задоволи растечката побарувачка за BEV во различни региони, вклучувајќи го и снабдувањето со автомобилски батерии од нејзините партнери. Исто така, ќе се обиде да ја зајакне својата конкурентност и да инвестира во обука на персоналот ангажиран во производството на батерии, подобрувајќи ги нивните производствени вештини.

Во соопштението за печатот, Toyota, исто така, го истакна своето верување дека постигнувањето јаглеродна неутралност најдобро ќе се постигне со користење на голем број различни технологии на погонската група кои напредуваат, а не само електричните возила.

„Toyota“ верува дека има повеќе од една опција за постигнување јаглеродна неутралност“, велат од јапонската компанија.

„Исто така, верува дека начините за намалување на емисиите на CO2 додека ја штитиме животната средина на нашите клиенти многу варираат во зависност од земјата и регионот. Имајќи го ова на ум, Toyota ќе продолжи да прави максимални напори за флексибилно да ги задоволи потребите на своите различни клиенти во сите земји и региони, нудејќи повеќе погонски единици и обезбедување што е можно повеќе опции.