Toyota очекува 10 отсто поголема продажба во 2023 година

12

Тојота очекува да произведе дури 10,6 милиони возила во текот на 2023 година.

Новата цел на најголемиот светски производител на автомобили ќе биде значителен скок од планираните 9,2 милиони возила што планира да ги произведе за фискалната година до март, што значи дека може да произведе најмалку 10 отсто повеќе единици, пишува Блумберг.

Во ноември, производителот на автомобили ја намали прогнозата за производство за тековниот период, наведувајќи го тековниот недостиг на автомобилски чипови.

Недостигот на делови што произлегуваат од исклучувањата поврзани со Ковид ја предизвикаа глобалната автомобилска индустрија, покрај зголемените трошоци за материјали и логистика.

Во моментов работиме на постигнување на обемот на производство со цел од 10,6 милиони единици за 2023 година“, соопшти Toyota во понеделникот.