Toyota останува без субвенции за електрични возила

10

Toyota е најновиот производител на автомобили што ги загуби федералните даночни кредити во САД и ќе им се придружи на Tesla и GM, компании кои веќе ја изгубија својата подобност за субвенции од 7.500 долари. Според извештаите на Блумберг, компанијата го надминала квалификацискиот праг за продажба за е-возила и хибриди во јуни.

Владата го ограничи секој производител на автомобили на вредност од 200.000 даночни кредити за електрични возила. Toyota и другите компании лобираат да се укине лимитот. Оттаму велат дека загубата на заемот ќе значи дека нејзините електрични автомобили ќе бидат поскапи за потрошувачите. Ова секако ќе го забави преминот од автомобили со мотори со внатрешно согорување кон електрични возила.

Toyota и Tesla се откажаа од планот на администрацијата на Бајден да обезбеди дополнителни заеми на синдикалните производители на автомобили. GM, Ford и Stellantis имаат синдикални фабрики. Исто така, нацрт-законот за Build Back Better, кој се чека во Сенатот, вклучува дополнителни кредити за автомобили произведени целосно во САД.

Засега, даночните олеснувања што ги користи Toyota ќе бидат укинати во период од една година. Според информациите, вредноста на субвенциите ќе се преполови пред конечното укинување. Сепак, Toyota сепак ќе може да ги искористи предностите на стимулациите на државно ниво.