Travelcircus: Маврово и Попова Шапка се најдоа меѓу најповолните скијалишта во Европа

49

Германскиот туристички портал Travelcircus секоја година анализира 120 скијачки центри во Европа, а резултатите за 2021 година покажуваат дека седум од единаесетте најдобри се наоѓаат на Алпите, додека најевтините аранжмани нудат Северна Македонија и Украина.

Големи делови од Европа се претвораат во вистинска зимска магија во постудените месеци, а планините покриени со снег привлекуваат илјадници љубители на снегот во над 3.600 скијачки региони секоја година.

Истражувањето опфати прашања како каде скијачите добиваат најмногу содржини за нивните пари, но и која скијачка патека е најфотогенична.

Најевтиниот скијачки одмор за зимата 2021/22 е во Страја, Романија. За 40 евра дневно со хотел, ски карта и опрема, понудата од оваа земја беше оценета најдобро. Покрај овој романски ски-центар, има уште четири во Европа каде ски одмор чини помалку од 50 евра дневно.

Во петте најевтини скијачки центри се двете најпопуларни локации во Македонија – Маврово и Попова Шапка со просечна дневна цена од 46 и 47 евра.

Украина има два скијачки центри во категоријата „под 50 евра“: Високиј Вер – Жар Беркут (48 евра на ден) и планина Тројстан (49 евра на ден).

Апсолутен фаворит за најфотогенична локација е Матерхорн, кој се наоѓа на границата на Италија и Швајцарија. Волшебната скијачка област Зермат-Матерхорн и хаштагот #matterhorn може да се пофалат со неверојатни 846.327 објави на Инстаграм.

Според Travelcircus, седум од единаесетте најдобри скијачки области во Европа се наоѓаат на Алпите.