Трендот на „шринкфлација“ (помалку за истите пари) се шири во Западен Балкан

42

Пекарите на Балканот во време на криза печат сè помали векни леб, а помалку за истите пари е најдобриот опис на трендот на прикривање на поскапувањата преку намалување на количината на производите и амбалажата, но не и цената, пишува германскиот весник „Штутгартер цајтунг“.

Со комбинирање на англискиот збор „шринк“ (shrink), што значи собирање/намалување, и зборот инфлација, економистите ја смислија кованицата „шринкфлација“ за оваа појава.

Ваквата практика, пишува весникот, сè повеќе им предизвикува главоболки на земјите со слаб систем за заштита на потрошувачите, како што се кандидатите за членство во ЕУ од Западен Балкан.

„Штутгартер цајтунг“ пишува дека една од најпопуларните пекари во Белград се вика „Леб и кифли“, но дека треба да се вика „Како лебот станува кифла“, бидејќи „сите пекарски производи стануваат сè помали и помали“ – ја пренесува весникот изјавата на една лута жена од пред  пекара во Белград.

Помалку за истите пари е принципот на скриени поскапувања со намалување на количината на производите, пишува весникот.

„Прво имаме експлозија на цените. Потоа, не само лебови, туку и чоколади, ролни тоалетна хартија, чаши јогурт или кеси чипс се видно зафатени од намалената количина, што потрошувачите на почетокот едвај го регистрираат – со помали количини од своите производи, пред се, компаниите од прехранбената индустрија се обидуваат навидум да ги задржат цените и покрај инфлацијата“, пишува весникот.

Без разлика дали станува збор за чоколадо што е намалено на 80 грама, јогурт во шишиња од 950 грама или пакувања од 112,5 грама бисквити – трендот оди кон пакувања кои е сè потешко да се споредуваат“, пишува весникот.

„Штутгартер цајтунг“ сепак признава дека „смалувањето“ како тренд не е ограничено само на Балканот, туку дека на ваквата практика се жалат и застапниците на потрошувачите во Германија.