Трговската размена меѓу Кина и САД ќе достигна рекордно високо ниво во 2022 година

16

Билатералната трговија меѓу Кина и САД достигна рекордно високо ниво во 2022 година, соопшти кинеското Министерство за трговија, цитирајќи податоци од двете земји.
Портпаролката на Министерството Шу Јуетинг рече дека ова покажува дека економската структура меѓу двете земји е многу комплементарна.

„Тоа ја покажува и заемната корисна природа на економската и трговската соработка“, рече таа, според Кинеското меѓународно радио.

Шу изјави дека економската и трговската соработка меѓу Кина и САД се однесува на виталните интереси на двете земји и игра клучна улога во глобалниот економски раст.

„Американско-кинескиот деловен совет верува дека врската меѓу САД и Кина ќе им користи на народите на двете земји“, рече Шу.

Фото: Pixabay