Трговскиот дефицит на САД благо се зголеми на 62,2 милијарди долари во декември

8

Трговскиот дефицит на Соединетите Американски Држави благо се зголеми на 62,2 милијарди долари во декември од 61,9 милијарди долари во ноември, објави американското биро за економски анализи (БЕА).

Извозот се зголеми за 1,5 отсто на 258,2 милијарди долари во месецот поради зголемениот извоз на немонетарно злато, нафтени производи, стоки за широка потрошувачка, храна, сурова нафта или финансиски услуги, се наведува на веб-страницата БЕА.

Порасна и увозот, за 1,3 отсто до 320,4 милијарди долари, поттикнат од растот на увозот на лекови, мобилни телефони и други производи за домаќинството.