Три фрази кои секојдневно се користат на работа во Финска, најсреќната земја на светот

58

Според најновиот извештај за среќа, Финска е повторно најсреќна земја во светот, седма година по ред.

Миика Макитало, извршен директор на финската компанија HappyOrNot, истакна дека постојат два фактори кои им помагаат на Финците да најдат среќа и на работа. Првиот фактор е високото ниво на доверба во институциите и колегите, а вториот фактор е рамнотежата помеѓу деловниот и приватниот живот. Макитало нагласи дека има и три фрази кои го одразуваат финскиот менталитет во наоѓањето среќа и задоволство на работа.

„Никој не се раѓа ковач“

„Никој не се раѓа ковач“ е фраза што ја посочи Макитало значи дека никој не се раѓа професионалец и дека секогаш има што да се научи. Целта со оваа фраза е да се поттикнат луѓето да работат напорно за да направат голема работа, дури и кога сè уште учат.

“Ако сонувате за нешто, тргнете по него. Аплицирајте за позициите што ги посакувате. Кога нешто учите, го правите тоа”, размислува Макитало.

Експертите се согласуваат дека размислувањето за развој на кариерата и верувањето дека работните вештини може да се подобрат со пракса се привлечни квалитети за секој работник. Споменатата финска фраза, исто така, одразува дека е прифатливо да се прават грешки во текот на учењето, се додека се користи како можност за подобрување. Како што забележа Макитало, не е потребно, ниту се очекува, да совладате нешто првиот ден – треба да бидете љубезни кон себе.

Сериозните деловни прашања се решени, во спротивно ќе бидеме како кокошките на Мери на слобода“.

Сериозните деловни работи се решени. Во спротивно ќе бидеме како кокошките на Мери на слобода“ е фразата што доаѓа од финскиот роман „Непознатиот војник“. Оваа фраза ја изразува потребата прво да ја завршите работата, а потоа да го искористите остатокот од времето како што ви одговара. Освен тоа, како што истакна Макитало, оваа фраза покажува како функционира финската деловна хиерархија.

„Сè што е итно ќе се направи. Не нè интересираат структури, газди. Не доаѓајте да ми кажувате што да правам. Знам што треба да направиме и ги поставувам приоритетите“, објасни тој.

Макитало, како извршен директор, ги поддржува вработените да му дадат директен фидбек. Според него, секој вработен може да дојде кај него и да му каже: „Миика, нема смисла, среди ја стратегијата“. Тој тврди дека во Финска секој работник придонесува подеднакво.

„Напред, рече бабата во снегот“

„Напред, рече бабата на снегот“ е уште една фигуративна метафора, но оваа е со цел да им помогне на луѓето да ги надминат предизвиците. Макитало изјави дека оваа фраза се користи и за време на долг состанок на кој не може да се одлучи што понатаму. Како што рече, главната идеја е да се заврши работата, пренесува CNBC.