Три начини да се справите со манипулатор на работното место

82

Речиси секој што некогаш работел во тим морал да се соочи со манипулатор во канцеларијата.

За жал, повеќето вработени не сакаат јавно да посочат на манипулатор, а многу компании „охрабруваат“ и промовираат манипулатори затоа што изгледа ефикасно си ја вршат работата, и покрај значителните трошоци што нивната злоупотреба може да ги нанесе на продуктивноста и вработените со текот на времето.

Затоа, кога компанијата не може да ви помогне, важно е да имате свои начини за справување со манипулаторот.

Овие три типа на одговори на манипулација се покажаа како ефикасни:

Прво, бидете скептични во однос на привлекување премногу внимание. Манипулаторите обично не го покажуваат своето вистинско лице веднаш штом ве сретнат, туку често се претставуваат како сојузници или пријатели, со цел да ве придобијат и да откријат кои се вашите слаби точки и какви придобивки можат да добијат од вас.

Тие се вешти во проценката кои вработени имаат доволно самодоверба и кои се независни, и кои сакаат да им угодат на другите или лесно е да ги засрамите.

Сигурно изгледа убаво ако за вас се интересира моќен колега или претпоставен, но ако сте слушнале застрашувачки работи за нив, разумно е да бидете внимателни. Обрнете посебно внимание ако некој ве третира како свој фаворит, ве попречува кога разговарате со другите, постојано укажува на несовршености и грешки или ве притиска да постапите спротивно на вашите интереси за да останете на негова страна.

Второ, бидете подготвени за мали јавни конфликти. Понекогаш единствениот начин да се разоткрие манипулатор е директно да се соочи со него. Ова може да биде тешко ако сте млади и нови во фирмата, но тоа ќе му укаже на манипулаторот дека неговото однесување е откриено и им покажува на набљудувачите дека е можно да се интервенира и да се заштитат другите. На пример, ако вашиот манипулативен колега се потсмева со некого зад неговиот грб, можете директно да го замолите гласно да каже што е проблемот или што го мачи.

Трето, одбијте да чувате тајни или бидете толкувач или гласник на начин што го нормализира подмолното однесување. Наместо тоа, бидете директни и отворени и држете се до својата позиција. Манипулаторите можат да ве третираат како човек од доверба, да ве информираат за несоодветностите и грешките на другите луѓе, како само вие да имате перспектива и дискреција да разберете што е важно. Не заведувајте се од имплицитно ласкање. Побарајте детали и специфики за да ја дознаете нивната намера: „Не сум сигурен дека разбирам што мислите. Зошто ми го кажуваш ова? Што бараш од мене да направам?“

Ако вашиот претпоставен ве замоли да бидете посредник во комуникацијата со другите, појаснете дека тоа не е правилно.

Ако вашата позиција е повисока од манипулаторот, најефикасно е веднаш да започнете ригорозен план за корективни активности. И ако имате помала моќ или влијание, овие три пристапи ќе ви помогнат да се заштитите и да го минимизирате нивното негативно влијание врз вас и остатокот од организацијата.