Три знаци кои откриваат дека е време за нова маркетинг стратегија

55

Последните неколку месеци се чини дека за вашите производи или услуги клиентите сè помалку има потреба од нив. Што да направите? Всушност, најважно е да се најде причината за тоа, а тоа е обично маркетинг стратегија. Маркетингот е скоро подеднакво важен за вашиот бренд и вашата деловна активност, како и производите или услугите што ги нудите.

Во моментот кога вашите потенцијални клиенти ќе започнат да губат интерес за вашиот бренд, немате многу време за губење пред работите да се расипат. За среќа, постојат три одлични начини на кои можете да бидете сигурни дека тоа никогаш нема да се случи, ова се знаци дека треба да ја промените стратегијата за маркетинг.

Губите дел од нишата

Ова обично ќе биде првото нешто што е очигледно. На пример, ако продавате накит, веројатно имате одреден имиџ за брендот со кој можат да се идентификуваат вашите клиенти. Но, сега тие почнаа да губат интерес. Зошто? Мала е веројатноста да одат кај конкуренцијата, а поголема е веројатноста да сте го изгубиле фокусот поради кој дошле кај вас.

За да ја поправите врската со нив, треба да се поврзете со нив. Можете да го направите тоа преку прашалници или на вашата веб-страница или во физички продавници. Ова може да биде совршена можност да добиете увид во тоа зошто ве избираат за бренд или зошто ве одбиваат. Прифатете ги нивните критики и коментари и додајте ги на вашата нова маркетинг стратегија.

Вашето место во индустријата се смени
Имате развиено стабилен бизнис и ви се чини дека сте мирни сега? Всушност, ако почнете да ја земате својата позиција здраво за готово, вашите конкуренти можат лесно да ве совладаат. Ако вашиот бренд бил лидер во индустријата, не само што треба да ја задржи таа позиција, туку треба да ја намали и моќта на своите ривали.
Ова е можно, но само со паметен маркетинг и средина на талентирани и енергични колеги. Не заборавајте да ги одржувате односите со клиентите, како и редовно да ги следите нивните потреби, критики и желби. 

Производот или услугата е застарен

Иако овој знак може да изгледа ист како претходниот, застарена услуга или производ може да донесе дополнителни проблеми. Имено, трендовите можат да се појават од никаде и лесно можат да ја уништат работата за која живеете. Ако не можете сами да откриете што е проблемот, разговарајте со консултанти и експерти за маркетинг. Токму тие можат да ви помогнат да ја прилагодите вашата стратегија и исто така да ја промените кога ќе се појават нови промени. Како што се менуваат трендовите во облеката, така се менуваат и деловните трендови, важно е да ги следите.