Целите на Маск во Twitter: кратења на работни места и заработка од твитови

66

Додека преговараше за договор од 44 милијарди долари за стекнување на Twitter, Елон Маск им рече на банкарите кои се согласија да инвестираат дека ќе се фокусира на крајниот резултат на платформата. Ова вклучува намалување на трошоците и на работните места, пишува Bloomberg, повикувајќи се на свои извори.

Маск има намера да ги намали платите на извршните директори на компанијата во обид да ги намали трошоците. Милијардерот, исто така, ќе изработи нови начини за обезбедување приходи од твитови, изјавиле три извори за Ројтерс, тврдејќи дека се запознаени со плановите на Маск.

Наспроти ова, бизнисменот веќе доби 13 милијарди долари заеми обезбедени од Twitter, како и 12,5 милијарди долари девизни заеми, поврзани со неговите акции во Tesla.

Маск пред банките ја претставил неговата визија, не цврсти обврски на фирмата, а точниот исход од одлуката, која ќе ја донесе, откако Twitter веќе ќе биде негов, се уште е нејасен.

Милијардерот размислува да ги намали платите на директорите, што може да доведе до заштеда од околу 3 милиони долари. Уделот на компензацијата на директорите на Twitter за 12-те месеци од 31 декември 2021 година е 630 милиони долари. Ова е зголемување од 33% во однос на 2020 година.

Во изјавата пред претставниците на банките, Маск го претставил бруто профитот на Twitter, кој е многу помал од ĸoнĸypeнтитe Fасеbооk и Ріntеrеѕt.

Меѓу деловните планови на милијардерот се и слободните работни места.

Сепак, Маск нема да одлучува за кратење на работните места додека не ја преземе целата компанија во текот на кампањата, што ќе се случи подоцна оваа година.