Цената на бакарот падна на најниско ниво во последните два месеци

14

Цената на бакарот продолжи да паѓа четврта недела по ред, откако податоците од Кина покажаа дека економијата, која инаку е најголемиот пазар на бакар, покажува постојани знаци на слабост.

Цените паднаа за цели 1,6 отсто до 9.587 долари за тон на лондонската берза за метали, што го бележи четвртиот неделен пад по ред, објави Блумберг.

Втората по големина економија во светот  објави бројки кои ги поттикнаа стравувањата од недостаток на побарувачка.

Додека продажбата на мало беше посилна во мај, растот на индустриското производство и инвестициите во основни средства забави, а падот на инвестициите во недвижности се зголеми.

Владата на претседателот Кси Џинпинг воведе различни мерки за да го поттикне растот и да го стабилизира секторот на недвижности, но  податоците повторно повикуваат на поконкретна акција.

Бакарот достигна рекордно високо ниво над 11.000 долари само минатиот месец, но брзо падна поради стравувањата од порастот на глобалните залихи и знаците на слабост во кинеската економија.

Цените на металите генерално беа под притисок минатата недела откако Федералните резерви на САД ги намалија очекувањата за зголемување на стапката.